Tobak

Tillverkning

Från 150 upp till 200 dagar. Det är ungefär tiden det tar från att ett tobaksfrö har såtts i myllan till dess att tobaken har torkat. Ett litet tobaksfrö är inledningen på en process som har förfinats under snart 200 år.  

Tobaksplantan är en högväxt ört som får stora klibbiga blad och en vit till rosa eller gul blomma. Tobaksplantan är vanligtvis väldigt tålig och anpassar sig efter det klimat och den jordmån den växer i. Men den klarar inte kyla eller för mycket regn. Plantan blir i genomsnitt en till tre meter hög och det tar cirka tre månader innan fröplantan har vuxit klart. Varje planta får mellan tjugo och trettio blad, med fröhus som innehåller tusentals små frön. Tre gram frön räcker till att odla en hektar, ungefär en och en halv fotbollsplan, och kan ge upp till tre ton tobak före torkning. 

Det finns tusentals olika tobakssorter med en oändlig variation när det gäller färg, arom, smak, textur, nikotin- och sockerhalt. Alla tobakssorter som vi använder tillhör tobakstyperna Nicotiana Tabacum och Nicotiana Rustica. Vi har med lång erfarenhet kommit fram till att dessa tobakssorter är mest lämpliga för tillverkning av vårt snus. I de olika snusrecepten kombinerar vi därför de båda tobakssorterna och olika kvaliteter av dessa för att uppnå eftersträvad smakkaraktär i våra snusprodukter. För att ge General dess karaktäristiska smak krävs över 20 olika tobakskvaliteter.

Nicotiana Rustica

Nicotiana Rustica smakar som den låter; rustikt. Plantan är tålig och lätt att odla, med grova klibbiga blad och blommor som skiftar mellan vitt, gult och rosa.

Nicotiana Tabacum

Nicotiana Tabacum blir högre än Rustica, med stora blad och blommor som skiftar från vitt till rosa. Tabacum är slankare i sin karaktär och bjuder på mer finstämda smaker, ett slags mellanregister med många nyanser.

Här odlas tobak

Viktig del av kvalitetsarbetet

Platsen där tobaken odlas är mycket viktig för oss. Vi använder inte vilka jordar som helst. Vi testar jorden och vi testar tobaken. Vi släpper aldrig kontrollen över vad som gror, vattnas, växer och skördas. Det finns ett enkelt skäl till vår nogrannhet: det frö som börjat gro i jorden hamnar tillslut i snusarens mun. Kvalitetsarbetet präglar allt vi gör, från frö till dosa. 

Över 130 länder

I över 130 länder runt om i världen odlas tobak. Var tobaken i Swedish Match produkter kommer ifrån kan variera från år till år, det beror helt enkelt på hur skördarna har utvecklats där väder, vind och andra faktorer påverkar skördarnas kvalitet. Tobakshantverket tar lång tid att lära sig och går ofta i arv från generation till generation.

Att odla tobak

Arbetet börjar långt innan tobaksfröet sätts i jorden. Då har många människor redan varit involverade i fröets välbefinnande, inte minst våra tobaksinköpare. Förutom att kontrollera själva tobaken, sätter vi regelbundet en liten spade i myllan och fyller en glasbehållare med jord. Det här jordprovet transporteras sedan runt halva jordklotet till Swedish Match laboratorium i Stockholm. Där analyseras det. Vad består jorden av? Vilka ämnen finns i jorden? Allt analyseras noga.

https://www.swedishmatch.se/4ac373/globalassets/snusakademin/tillverkning/tobaksstickling.jpg

Plantering av tobaksfrön

Som med all odling handlar det om att få plantorna att växa. Den lilla fröplantan behöver dock lite extra omvårdnad, och framför allt i början. Fröna, som är kontrollerade och certifierade, sätts i så kallade frösängar, där de får växa till sig i ca 60 dagar. De vattnas och sköts noga tills de blivit en knapp decimeter höga. 

https://www.swedishmatch.se/4ac373/globalassets/snusakademin/tillverkning/tobaksblomma_foto_02_4_3.jpg

Tobaksplantan sätts i jorden

En decimeter senare sätts de tillslut i jorden. Detta sker ofta för hand, men på större plantage även med hjälp av maskiner. När tobaken börjar växa i jorden är den inte särskilt kräsen av sig. Den kan odlas i Stockholmstrakten likväl som i Dominikanska Republiken. Det enda tobaken vill ha riktigt mycket av är vatten. Då trivs den.

Ett viktigt moment i odlingen är den så kallade ”tjuvningen”, vilket innebär att tjuvskotten som där bladen går ut från plantan plockas bort. Detta måste ske löpande under den tid som tobaksplantan tillbringar i jorden.  På denna korta tid blir tobaken en till tre meter hög.

https://www.swedishmatch.se/4ac373/globalassets/snusakademin/tillverkning/tobaksodling_4_3.jpg

Skörd av tobak

Efter tio till tolv veckor är det dags för skörd. Plantan mognar nerifrån och upp, vilket innebär att även själva skörden är ett handarbete som kräver stor kunskap. Först tas det första bladparet, nerifrån räknat. Eftersom vi vill ha samma mognad hela vägen, så väntar tobaksodlaren i några dagar innan nästa bladpar skördas.  Därefter tas nästa bladpar, och så vidare.

Bladen har olika storlek och nikotinhalten är lägst i botten och högst längst upp på bladen. Vi vill dock åt mellanregistret, där det råder som jämn balans mellan nikotin och smak. Ett hantverk, som sagt. 

Dags att torka tobaken

När det är dags att skörda tobaken, plockas först bladen och därefter inleds torkningsprocessen. Under torkningen sjunker fukthalten i bladen från ca 80 till 20 procent. Tobaken, i det snus som vi tillverkar, torkas med två olika metoder: lufttorkning och soltorkning. Vi köper aldrig in tobak som har röktorkats.

Lufttorkning

Det vanligaste är att man låter tobaken  hänga på trådar under tak i en öppen, välventilierad lada. Där torkar de i fyra till sex veckor, beroende på klimat. Under denna tid förändras bladens färg från grön till gyllenbrun. Lufttorkad tobak har ett lågt sockerinnehåll, vilket ger en mjuk och lätt sötaktig smak. Omkring en femtedel av världsproduktionen består av lufftorkad tobak.

Soltorkning

Soltorkning pågår 25-30 dagar och liknar lufttorkning. Den största skillnaden är att denna tobak torkas ute i det fria direkt under solen. Tobaken hängs upp på en ställning eller på uppspända snören och får ofta en något högre sockerhalt än lufttorkad tobak. Färgen brukar också bli något ljusare. Soltorkning förekommer oftast i torra och varma områden.

Vi använder aldrig röktorkad tobak

Vårt snus består aldrig av röktorkad tobak. Anledningen är enkel – denna typ av torkning förändrar tobakens kemi till det sämre. Röken innehåller nämligen vissa oönskade ämnen, som vi vill undvika i det färdiga snuset. Genom vår kvalitetsstandard Gothiatek arbetar vi ständigt med att minimera mängden av oönskade ämnen i tobaken.